TİYATRO DERSİ
‘’Tiyatro, sanatın tümü gibi bir okuldur. Eğitir, geliştirir insanı, dünyasının sınırlarını genişletir. ‘’ Sabahattin Kudret Aksal
Tüm sanatlar içinde tiyatro, diğer sanatları içinde eriten büyük bir pota gibidir. Bir tiyatro oyununda işitsel ve görsel algılarımızın tamamını kullanırız ki bu da duygularımızın en derinlerde, uçlarda hayat bulmasını sağlar. Tiyatronun yararları diye uzun uzadıya bir yazı yazmanın gereği var mıdır, bilemiyoruz? Aristoteles tiyatroyu bir arınma (katharsis) yolu olarak kullanırken, Bertolt Brecht uyanışın ve harekete geçişin adımı olarak kullanır.
‘’Peki, siz ne yapıyorsunuz tiyatro derslerinde?’’ dediğinizi tahmin ediyoruz. JBize danışanların öncelikle ne istediğini anlıyoruz. Güzel sanatlar lisesine mi hazırlanmak istiyor, konservatuvara mı hazırlanıyor, bir tiyatro projesi içinde yer alıyor ve kendini geliştirmek mi istiyor, dizi, sinema vb. alanlarda mı yürümek istiyor ya da sadece kişisel gelişimi için bir hobi mi edinmek istiyor? Cevabı beraber bulduktan sonra ilk dersini yapıyoruz, ücretsiz olarak. Programını belirliyoruz ve hedefe yürüyoruz. Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın usta eğitmenleri eşliğinde tiyatro tarihi, tiyatro kuramı, sahneleme teknikleri, oyunculuk eğitimi ve kamera önü oyunculuğu dahil bir çok alanda komplike bir ders yapısını benimsiyoruz. Bertolt Brecht’in de dediği gibi ‘’Sanat dünyayı yansıtan bir ayna değil dünyanın onunla şekillendirildiği bir çekiçtir. ‘’ Biz de hayatı, hayatımızı estetik şekillere sokmaya gayret gösteriyoruz.
Tiyatronun yaşamı sahneden seyirciye seyirciden sahneye olan kan dolaşımı ile olur ve devam eder.
TİYATRO EĞİTİMİ PROGRAMININ İÇERİĞİ;
- Temel Tiyatro Tarihi
- Tiyatro Kuramları (Önemli Kuram ve Yönetmenler)
- İyi Bir Oyuncuda Bulunması Gereken Özellikler
- Ses Eğitimi
- Diksiyon
- Doğaçlama
- Beden Dili
- Hareket
- Oyunculuk
- Oyunculuk – Rol
- Oyunculuk – Jest – Mimik
- Oyunculuk – Sahne Eğitimi
- Kamera Önü Oyunculuğu Uygulamaları
PROGRAMLAR;
- Diksiyon-Tiyatro- Sahne Oyunculuğu
- Diksiyon
- Kamera Önü Oyunculuğu
PROGRAM SÜRESİ:
- Diksiyon-Tiyatro- Sahne Oyunculuğu
- Diksiyon
- Kamera Önü Oyunculuğu
Diksiyon-Tiyatro-Sahne Oyunculuğu; haftada 1 gün ve 2’şer saat olmak üzere, toplam 3 ay 24 saatlik bir eğitim programıdır.
Diksiyon; haftada 1 gün ve 2’şer saat olmak üzere, toplam 3 ay 24 saatlik bir eğitim programıdır.
Kamera Önü Oyunculuğu; haftada 1 gün ve 2’şer saat olmak üzere, toplam 3 ay 24 saatlik bir eğitim programıdır.