ÇELLO (VİYOLONSEL) DERSİ

Tüm yaylılar arasında boyut olarak en büyük ikinci çalgı olan çello, diğer adıyla viyolonsel, 4 telli ve perdesiz bir enstrümandır. Çello ile keman arasında büyük farklar yoktur; ancak tutuş tarzı nedeniyle viyolonsel eğitimi sırasında kemandan farklı bir teknik uygulanır. Bu nedenle keman çalanların, etkili bir çello eğitimi ile çelloyu; çello çalanların ise planlı bir keman eğitimi ile kemanı daha kolay öğrenebileceği söylenebilir. 

Klasik Batı Müziğinin ayrılmaz bir parçası olan viyolonsel, yine Avrupa’da benimsenen klasik tekniklerle öğretilir. Öncelikle enstrümanın tutuş ve oturuş prensipleri öğrenilir ve yayın doğru sürede çekilmesi için egzersizler yapılır. Tüm yaylı çalgılarda olduğu gibi çelloda da uzun süreli ve sebatlı bir çalışma şarttır. 

Çello, bas sesiyle genellikle akustik olarak kullanılan bir enstrümandır. 18. yüzyılda Avrupa’da müzik aleti olarak kullanılmaya başlanan çello, neredeyse tüm klasik müzik konserlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ağırlıklı olarak müzikte yön verme görevi de gören çello tek başına da bir müzik ziyafeti çekmek için şaheser bir yaylıdır.  Çello diğer enstrümanlardan farklı olarak fa anahtarı üzerinden çalınır. 

ZKM SANAT’ta Çello Dersleri Nasıl Programlanıyor?

  • Tüm çello dersleri birebir özel olarak yapılır.
  • Dersler 60 dakikadır. Özel eğitim isteyenler için süre ve yöntem ayrıca düzenlenir.
  • İleri seviye öğrenciler için talep etmesi ve öğretmenin uygun görmesi halinde süre ve yöntem ayrıca düzenlenir.
  • İlk ders normal süresinde 60 dakika olarak ücretsiz yapılır.
  • Öğrencinin seviyesi belirlenir; bu doğrultuda haftalık ders programı hazırlanır.

Başlangıç seviyesindeki öğrenciler çello derslerinde öncelikle temel nota okuma, temel ritim bilgisi ve temel teknik konularında eğitim alırlar. Bu temel teknik bilgileri alan öğrencilerimiz, Klasik Müzik, Türk Sanat Müziği, Caz Müzik gibi müzik türlerinden dilediği türü seçerek bu alan üzerine çalışmalarını sürdürebilir.

Çello kursuna başlamak için ideal başlama yaşı 10’dur. Tabi ki müzik eğitimine erken yaşta başlamanın birçok avantajı vardır; ama çello dersine daha ileri yaşlarda başlamanın eğitiminize engel oluşturacak bir etkisi yoktur.

Dersler;

  • Çello tutuş çalışmaları,
  • Yay tutuş çalışmaları,
  • Bütün teller üzerinde çekerek ve iterek yay egzersizleri,
  • Sağ ve sol el kombinasyonunu sağlama,
  • Müzik ve müzik teorisi basit kalıplarla geçiş,
  • İleri nota okuma teknikleri,
  • Enstrümana uygun gerek klasik gerekse günümüz müziğinden seçilmiş repertuar çalışması ve uygulanması şeklinde ilerlemektedir.

Ders günü ve saatlerini hocalarımızla öğrenciler, uygunluk dâhilinde karşılıklı belirleyebilmektedir.

Gizem Şenkaya

Çello Eğitmenimizi Tanıyın

1996 yılında Fethiye’de doğdu. Müziğe 6 yaşında belediyenin org kursu ile başladı. İlk ve ortaokulu Özel Nevşehir Altınyıldız Kolejinde tamamladı. Lise eğitimi için Güzel Sanatlar Lisesi’ne hazırlandı ve Kayseri Fevziye Memduh Güpgüpoğlu Lisesi’nde bir sene okuduktan sonra İstanbul Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’ne yatay geçiş yaparak eğitimine burada devam etti. Lise eğitiminde bireysel enstrümanı Viyolonsel (Çello) oldu. Lise döneminde Zümrüt Kaçer ve Rahşan Apay ile çello üzerine Devamı…

Çello Eğitimi Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?